http://www.tramex.nl/nieuwsbrief-71.html
 
Tramex lastechnische groothandel
April 2019
 
 
> NIEUWSBRIEF LASROOKAFZUIGING
 
 
HOE GEVAARLIJK IS LASROOK?

Wat is 5xbeter

5x beter is een project van de vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Het doel van het project is het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in de bedrijven die onder de genoemde metaal-cao's vallen.

Chroom VI en TIG lassen
Per 1 maart 2017 is de grenswaarde van chroom VI verlaagd naar 1 µg/m³. Blootstelling aan chroom VI kan plaatsvinden bij het lassen aan roestvaststaal(RVS). 80% van de lasactiviteiten aan RVS wordt uitgevoerd met TIG lassen. In 2017 is onderzoek gedaan bij TIG lassen van RVS. Er zijn metingen uitgevoerd, zowel binnen als buiten de verbeterde laskap*.
Op basis daarvan kan 5xbeter nu bevestigen, dat de nieuwe grenswaarde van chroom VI niet overschreden wordt, mits de lasser een verbeterde laskap draagt (of een lashelm met een beter beschermingsniveau). Uit metingen blijkt daarnaast dat ook buiten de lashelm de waarden voor chroom VI erg laag zijn. Dit betekent dat met een goede afzuiging de risico's voor collega's in de buurt te verwaarlozen zijn. Dat is goed nieuws voor de lassers.

Chroom VI en MIG lassen
Daarnaast zoekt 5xbeter de komende tijd uit wat de nieuwe grenswaarde van chroom VI betekent voor het MIG-MAG lassen aan RVS.
Resultaten worden snel bekend gemaakt, maar de eerste berichten zijn niet zo goed.
Zodra hierover meer bekend is, laten wij het u weten.

*Een verbeterde lashelm heeft een laskap met een vormgeving die goed aansluit op de lasser. Daardoor komt de lasrook niet eenvoudig achter de laskap terecht. Er zijn uitvoeringen waarbij onder aan de helm een lederen slab is bevestigd. Bij andere uitvoeringen is het helmmateriaal voorgevormd zodat dit goed aansluit op de borst van de lasser.

Bron: 5xbeter
_MG_8678.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg 3m-SG-9100xxi-welding-filte.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg plymovent lassers.jpg
 
 
 
 
LASROOK; wat is het en welke schade kan hierdoor worden veroorzaakt?

Lassen, glitterende vonken en sierlijk kringelende rook zijn onafscheidelijk. Het is bijna een romantisch beeld, met hardwerkende lassers in het midden. De romantiek verdwijnt echter snel als u begrijpt wat lasrook is en wat de samenstelling hiervan kan zijn.

Lasrook is gevaarlijk en een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Vooral wanneer specialisten de specifieke werkomgeving niet hebben geanalyseerd en geen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

Deeltjes vormen het grootste gevaar voor de gezondheid
Lasrookdeeltjes zijn bij productie kleiner dan 1 µm, dat is een diameter van 0,001 mm. Maar zij worden in de loop van der tijd groter omdat zij aan elkaar gaan kleven. Er ontstaan dan deeltjes met een grootte van 1 tot 7 µm. De deeltjes met een diameter van 1-7 µm vormen het grootste gezondheidsgevaar omdat deze diep in de longen kunnen penetreren en niet direct worden verwijderd door de trilhaartjes van de luchtwegen. De deeltjes die zichtbaar zijn in de rookpluim zijn gewoonlijk zwaardere, grotere, deeltjes die zich snel als neergeslagen stof afzetten op aangrenzende oppervlakken. Deeltjes in de ademzone van de lasser zijn gewoonlijk 2 µm of minder. Deze lichtere, kleinere, deeltjes kunnen een aantal uur in de lucht blijven indien ze niet door ventilatie worden verwijderd.

Lasrook kan ernstige ziekten veroorzaken
Het is onmiskenbaar duidelijk dat het potentieel gevaarlijk is om dergelijke lasrook in te ademen. En als u niet overtuigd bent, lees dan eens de vele wetenschappelijke studies en rapporten die verklaren dat lasrook allerlei soorten fysieke klachten en ernstige ziekten kunnen veroorzaken zoals kanker, astma en zelfs symptomen van de ziekte van Parkinson.

Bron: Plymovent.
Inhalation-of-welding-fumes.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Welding-fume-extraction-with-welding-arm.jpg
 
 
 
 
PLYMOVENT AFZUIGING

Plymovent lost lasrookproblemen op door middel van bronafzuiging, afzuigkappen of ruimtelijke ventilatie- en filtratiesystemen.

Lasrook, slijpstof, olienevels: de metaalindustrie produceert allerlei soorten verontreinigingen. Lassers en andere personen op de werkvloer worden aan deze luchtvervuiling blootgesteld. Het is van essentieel belang voor gezonde en veilige werkomstandigheden te zorgen door die risico’s voor de gezondheid te beperken. Beschermende maatregelen zijn daar een belangrijk aspect van.

Wetgeving verplicht bedrijven om lasrook in de ademzone van een lasser onder een bepaalde grenswaarde te houden. Omdat lasrook schadelijk kan zijn voor de gezondheid, moeten deze verminderd en/of afgezogen worden van de plaats waar deze zich verzameld.
Plymovent heeft diverse effectieve oplossingen voor het verwijderen van lasrook.

Bron: Plymovent.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Tramex:
Tel.nr.: 024-3776754
Email: verkoop@tramex.nl

Wij helpen u graag verder.
Plymovent meerarmen.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Plymovent afzuiging.jpg
 
 
 
 
LASROOK - Wat kun je er aan doen?

Maak altijd gebruik van voorzieningen als bronafzuiging, ruimteventilatie en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals lashelmen met afzuiging. Combinaties van vormen van afzuiging werken het beste.

Check ook regelmatig of ze nog goed werken en of de filters bijvoorbeeld tijdig vervangen worden.

TIP:
Let er in ieder geval op dat je na het lassen de kap van je helm niet te snel omhoog zet. Tel tot vijf voordat je hem omhoog doet. Anders loop je toch de kans dat je een behoorlijke hoeveelheid lasrook inademt.


Op de site www.5xbeter.nl kun je gebruik maken van de Verbetercheck.
De Verbetercheck Lasrook is een vragenlijst die u stapsgewijs door de belangrijkste onderdelen van een lasproces leidt. Dit instrument geeft aan of aan de grenswaarde van 1 mg/m³ wordt voldaan.
Dit is de gemiddelde hoeveelheid lasrook waaraan lassers gedurende een werkdag van acht uur mogen worden blootgesteld.

Aan het einde ziet u uw resultaten in een overzicht staan. Wanneer u de nieuwe grenswaarde nog niet haalt, wordt u een Plan van Aanpak aangeboden.

Indien nodig kunt u een Verbetercoach inschakelen of Tramex bellen voor meer informatie: 024-3776754

Bron: www.5xbeter.nl

>    Lees verder
Plymovent-PHO-PRO_MFD-640x480.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Blanco-regel.jpg Pantera MSC000440-L.jpg
 
 
 
 
> AANBIEDINGEN LASHELMEN MET ADFLO + MOBIELE LASROOKAFZUIGING
 
 
LASHELM SACIT PANTERA MET VERSE LUCHT SYSTEEM
NETTO PRIJS PER STUK: € 795,00

De Sacit Pantera Air System electro-optische lashelm, 114x133 mm, DIN 5-8 / 9-13
- 4 verduisteringssensoren
- verduisteringstijd van minder dan 0,1 ms.
- groot zichtvlak
- exacte digitale instelmogelijkheden
- True Color filter
- met slijpfunctie

>    Lees verder
Pantera MSC000440-L.jpg
 
 
 
 
LASHELM MET ADFLO, SPEEDGLAS 9100FX MET XX FILTER + TAS
NETTO PRIJS PER STUK: € 1.150,00

Met het juiste type filter, biedt de Adflo motorunit effectieve bescherming tegen zowel deeltjes als gassen - allemaal via een enkel systeem. Gasfilter kan afzonderlijk worden besteld (vervangingsonderdelen & accessoires)

Voor bescherming tegen gas neemt u een gasfilter op in uw bestelling (zie gedeelte vervangingsonderdelen). Bij gebruik van een gasfilter zijn een ademslang met geluidsdemper (83 40 08) en een batterij voor intensief gebruik (837631) vereist.

3M™ Speedglas™ lasfilter 9100XX (73 x 107 mm): variabele donkere kleuren 5, 8, 9-13 voor de meeste booglastoepassingen

Mogelijkheid om in elke kleur vast te zetten, bijvoorbeeld in lichtstand 3 voor slijpwerk

>    Lees verder
3m-547725--adflo-powered-ai.jpg
 
 
 
 
LASHELM MET ADFLO, SPEEDGLAS 9100 AIR MET XXi FILTER + TAS
NETTO PRIJS PER STUK: € 1.050,00

Met een druk op de knop snel en eenvoudig schakelen tussen lassen en slijpen en gebruik maken van twee vooraf ingestelde lasstanden middels de externe bediening.

Vastpakken en meteen beginnen dankzij auto-aan functie. De bewegingssensor schakelt uw filter onmiddellijk in met de laatste lasinstelling wanneer u de laskap vastpakt, wat zorgt voor "Grab & Go" efficiëntie.

Vertragingsfunctie voor verzetten openingstijd donker-licht. Gevoeligheid van het lasboogdetectiesysteem kan worden ingesteld voor ongeëvenaarde betrouwbaarheid.

>    Lees verder
3m-567726-speedglas-welding.jpg
 
 
 
 
MOBIELE AFZUIGUNIT MET ULTRAFLEX ARM 4 MTR

MFD (staal):    € 2.646,00 NETTO
BIA/MFD (rvs): € 3.750,00 NETTO

De MFD is een mobiele afzuiger. Dit product zuigt droge lasrook en slijpstof af bij de bron. Deze mobiele unit bevat een mechanisch DuraFilter-systeem en is uitgerust met een kunststof afzuigarm, van het type UltraFlex.

Mobiele units zijn ideaal voor laswerkzaamheden op elke gewenste locatie.

Het systeem is standaard uitgerust met een filterindicator, die aangeeft of de afzuiging nog steeds toereikend is of dat het filter moet worden vervangen.

Deze mobiele afzuiger is ook in andere uitvoeringen verkrijgbaar.

U kunt de MFD mobiele afzuiger ook huren bij Tramex!

Vraag naar de mogelijkheden.

>    Lees verder
Plymovent-PHO-PRO_MFD-640x480.jpg
 
 
 
 
DRAAGBARE LASROOKAFZUIGER PLYMOVENT PHV
INCLUSIEF MONDSTUK OP MAGNEET
€ 1.295,00 NETTO

De PHV is een draagbare afzuiger. Dit product zuigt lasrook en slijpstof af bij de bron. De PHV kan overal worden gebruikt, ook op locaties die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor gewone afzuigarmen of mobiele units. De unit kan worden gemonteerd op de wand of worden gebruikt als een mobiele unit op wielen.

- Filtratiesysteem op basis van vier fasen
- Uniek Dura-H-hoofdfilter
- Veilige en gemakkelijke bediening
- Automatisch start/stop-systeem, zodat wordt bespaard op de   energiekosten
- Geluidsarm

Deze draagbare afzuiger kunt u ook huren bij Tramex.
Vraag naar de mogelijkheden.

>    Lees verder
Plymovent-PHV.jpg
 
 
 
 
LASROOKAFZUIGER VAF3000
INCL. 10 METER SLANG
€ 295,00 NETTO

Deze lichtgewicht VAF-ventilatoren zijn ideaal voor gebruik op locatie. Ze kunnen zowel positieve als negatieve luchtstroming geven.
De ventilatoren zijn stapelbaar en corrosiebestendig.

Deze VAF ventilatoren kunt u ook huren bij Tramex.
Vraag naar de mogelijkheden.

>    Lees verder
Lasrookafzuiger-VAF3000-640x480.jpg
 
 
 
 
MIGLASTOORTS MET LASROOKAFZUIGING

Trafimet heeft een speciale lastoorts ontwikkeld waarmee lasrook direct vanaf de bron kan worden afgezogen.
Deze miglastoortsen zijn verkrijgbaar in 3 luchtgekoelde en 2 watergekoelde uitvoeringen.

Hoe functioneert de lasrookafzuigtoorts?
De lasrook wordt afgezogen door de lastoorts.
Aan de buitenkant van gasmondstuk is een afzuigmond gemonteerd die verbonden is met de Cyclone afzuigunit van Trafimet.
De lasrook wordt door dit mondstuk afgezogen en afgevoerd via het slangenpakket.

De nieuw ontwikkelde toortskop zorgt ervoor dat het beschermgas bij de naad blijft maar de lasrook wordt weggezogen.
Deze nieuwe generatie lasrookafzuigtoortsen van Trafimet presteren beter en zijn tegelijkertijd handzamer en ergonomischer.
T350-lasrookafzuigtoorts-.jpg
 
 
 
 
> LAAT U ADVISEREN!
 
 

Heeft u nog vragen?
Wilt u weten wat voor uw situatie de beste lasrookafzuiging is?
Laat u adviseren door een Tramex medewerker!

Bel: 024-3776754 of mail: info@tramex.nl

Wij denken graag met u mee voor de beste oplossing.
plymovent lassers.jpg